Stand van zaken van de Cruise industrie over antwoord op COVID-19

WASHINGTON, DC (21 April 2020) - Terwijl de wereld de uitdagingen met betrekking tot COVID-19 blijft aangaan, heeft Cruise Lines International Association (CLIA) samengewerkt met lokale en nationale overheden over de hele wereld, evenals met toonaangevende gezondheidsautoriteiten en onze partners in de bredere cruise-gemeenschap om haar inspanningen te coördineren tijdens de verdere opschorting van de wereldwijde cruiseactiviteiten.

De topprioriteit voor onze hele gemeenschap - inclusief cruisemaatschappijen, reisbureaus, havens, bestemmingen, leveranciers en daarbuiten - is de gezondheid en veiligheid van de passagiers, de bemanning en de gemeenschappen in de bestemmingen die we bezoeken.

Feit blijft dat het overgrote deel van de meer dan 270 cruiseschepen binnen de vloot van CLIA-leden niet door dit virus is getroffen. Dit is, voor een groot deel, te wijten aan de agressieve maatregelen die CLIA-cruisemaatschappijen in reactie op COVID-19 hebben genomen op basis van de heersende richtlijnen van de wereldwijde gezondheidsautoriteiten, waaronder de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze maatregelen omvatten het snel realiseren van strenge screeningprotocollen, verbeterde sanitaire maatregelen en de beschikbaarheid van medische zorg en behandeling aan boord, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Tragisch genoeg weten we nu dat dit virus geen grenzen kent en elke omgeving kan beïnvloeden waar mensen samenkomen en te genieten van gezamenlijke ervaringen. Om deze reden - en na de afkondiging van een pandemie door de WHO midden maart - hebben de cruisemaatschappijen de ongeziene stap gezet om de wereldwijde activiteiten vrijwillig op te schorten, waarbij de cruise-industrie één van de eerste was die dat deed.

Helaas zal de opschorting van de cruiseactiviteiten een uitgesproken nadelig effect hebben op de wereldeconomie. De cruisesector genereert meer dan 138,5 miljard €uro per jaar aan wereldwijde economische activiteit en ondersteunt wereldwijd meer dan 1,17 miljoen banen. Cruisen raakt bijna elke sector, van transport en landbouw, tot horeca en toerisme, industrie en daarbuiten. Wanneer de tijd rijp is voor cruiseschepen om weer uit te varen, zal deze ganse economische motor weer een belangrijk onderdeel vormen van het wereldwijde economische en maatschappelijke herstel.

CLIA, namens de bredere cruisegemeenschap, waardeert de constructieve werkrelaties die we delen met wereldwijde autoriteiten over de hele wereld, waaronder in Noord-Amerika, Europa, Austraal-Azië en Zuid-Amerika. We zullen de tijd tijdens de opschorting van de wereldwijde activiteiten gebruiken om samen met hen te blijven werken aan het bereiken van onze gezamenlijke doelstelling om nog verder te gaan in onze inspanningen om de gezondheid en veiligheid van de passagiers, de bemanning en het publiek te beschermen en om de hersteldoelstellingen voor het toerisme en de partners in deze bedrijfssector te ondersteunen.

CLIA kondigt vrijwillige schorsing aan in de VS Cruise Operaties

Washington, DC (13 maart 2020) - Rederijen, lid van CLIA, schorten vrijwillig en tijdelijk voor 30 dagen de cruise-operaties van en naar Amerikaanse havens op terwijl volksgezondheidsfunctionarissen en de Amerikaanse overheid zich verder bezinnen over de aanpak van COVID-19. 

“Leden van CLIA schorten vrijwillig en tijdelijk de operaties vanuit de VS op in het kader van de aanpak van deze volksgezondheidscrisis”, zei Kelly Craighead, President en CEO van CLIA. Dit is een situatie die zijn weerga niet kent. Onze industrie neemt al meer dan 50 jaar de verantwoordelijkheid op zich voor de bescherming van de volksgezondheid aan de hand van de richtlijnen van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (ziektebestrijding en preventie). Ze levert met trots buitengewone vakanties voor gasten en goede werkgelegenheidskansen voor de bemanning. Dit is een bijzonder moeilijke tijd, maar we hopen dat we ons door dit besluit op de toekomst kunnen richten en zo snel mogelijk terug kunnen keren naar de normale gang van zaken.” 

De tijdelijke opschorting gaat in om 17:00 uur CET, 14 maart 2020. CLIA-leden concentreren zich op de veilige en soepele terugkeer van alle passagiers aan boord van die schepen op zee die geraakt worden door dit besluit. 

“Wij nemen dit besluit niet licht en willen het reizende publiek in niet mis te verstane bewoordingen laten weten dat deze industrie het belang van mensen altijd voorop stelt”, aldus Adam Goldstein, Global Chairman van CLIA. “In de tussentijd zullen we in samenwerking met het CDC (Centra voor Ziektecontrole ) en anderen ons voorbereiden op de hervatting van operaties, wanneer dit weer mogelijk is. We weten dat de reisindustrie een enorme economische motor is voor de Verenigde Staten en Europa en wanneer onze schepen opnieuw varen zal onze industrie een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de economie.” 

De cruise-industrie is een vitale slagader voor de Amerikaanse en Europese economie, waarbij elke 30 cruisepassagiers één baan ondersteunen. De cruisemarkt ondersteunt reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen, hotels en een brede toevoerketen van industrieën die zich uitstrekt over heel de Verenigde Staten en Europa. 

Gasten die cruisevakanties hebben geboekt die door deze beslissing worden geraakt, worden aangemoedigd om contact op te nemen met hun reisadviseur of rechtstreeks contact op te nemen met de rederij. Neem voor meer informatie contact op met press@cruising.orgzakelijke diensten.